navelsträngsblod transplantation ett liv frälsare teknik

Navelsträngsblod som kastades strax efter födelsen av ett barn betraktas som en livräddande enhet för kommande generationer av en familj. Det har därmed blivit absolut nödvändigt för att rädda denna navelsträngsblod som är rikt på stamceller som behövs för behandlingen av flera livshotande sjukdomar. Under senaste tio åren har över 4000 navelsträngsblod transplantationer utförts över hela världen. Intresset för denna typ av transplantation har ökat drastiskt, eftersom det ger enkel tillgång till ett alternativ för behandling av cancer och allvarliga genetiska sjukdomar.

Om du har fått höra en benmärgstransplantation (BMT) är en möjlig behandling för din sjukdom, kan en navelsträngsblod transplantation vara ett alternativ. Navelsträngsblod är en av tre källor för de blodbildande celler som används vid transplantationer. De andra två källorna är benmärg och perifert (cirkulerande) blod. Den första navelsträngsblod transplantation gjordes i 1988. Navelsträngsblod spelar en viktig roll vid transplantationsterapi idag. Läkare lär fortfarande om hur navelsträngsblod transplantationer liknar och skiljer sig från benmärg eller perifert blod transplantationer.

Navelsträngsblod samlas in från navelsträngen och moderkakan efter ett barn föds. Detta blod är rik på stamceller. Den donerat navelsträngsblod testas, fryses och lagras vid en navelsträngsblod bank för framtida bruk. Den lagrade navelsträngsblod kallas navelsträngsblod enhet (CBU).

Den nationella Marrow Donor Program (NMDPEN) registret omfattar mer än 70.000 CBU. Läkare söka NMDPEN kansli vuxen benmärg eller perifert blod givare cell och rep enheter blod för att finna en lämplig HLA match för deras patienter som behöver en transplantation. Om vald, är den matchande blod transplanteras till en patient. Transplantationen processen är densamma som för benmärg och perifert blod transplantationer cell

Användningen av transplantationer navelsträngsblod har ökat för både barn och vuxna. Det används oftare hos barn eftersom en navelsträng har en begränsad mängd av blod. Antalet blodbildande celler i en transplantation måste matcha patientens storlek – mindre patienterna behöver färre celler och större patienter behöver fler celler. Vissa navelsträngsblod enheter kanske inte har tillräckligt blodbildande celler för vissa patienter.

Läkarna försöker olika sätt att öka antalet celler i en CBU så att de kan använda navelsträngsblod för större patienter. En metod som studeras är att ge en patient två enheter navelsträngsblod. En annan metod som studeras är att öka antalet celler i en i ett laboratorium innan du ger det till patienten.

När läkaren söker NMDPEN registret, kommer han eller hon välja den bästa cellen källa för dig. Det kan vara märg eller perifert blod från en vuxen donator eller den kan vara en navelsträngsblod enhet. En läkare kan välja navelsträngsblod på grund av några av de sätt den skiljer sig från benmärg eller perifert blod.

En jämn match mellan patient och donator eller navelsträngsblod enhet kan förbättra patientens utfall efter transplantation. Även om en nära anpassade man är alltid att föredra, kliniska studier tyder på att matchen inte kan vara så nära som behövs för märg eller perifera transplantationer blod. Om du har en ovanlig vävnadstyp, kan din läkare inte hitta ett bättre anpassat vuxen donator för dig. Dock kan en navelsträngsblod enhet vara ett alternativ.

Cord blodenheter lagras och klar att använda. Det kan ta två månader eller mer för att hitta en orelaterad benmärg eller perifert blod donator. En enhet kan väljas och levereras till transplantation centrum på mindre än två veckor. Din läkare kan välja navelsträngsblod om du behöver en transplantation snabbt.

Graft-versus-host sjukdom (GVHD) är en vanlig komplikation efter en allogen transplantation (som använder celler från en familjemedlem, orelaterad donator eller navelsträngsblod enhet). GVHD kan variera från mild till livshotande. Studier har visat att efter en transplantation, får färre patienter GVHD än efter märg eller perifera transplantationer blod.

Men det finns chanser att din läkare inte kan godkänna av navelsträngsblod transplantation. Möjliga orsaker till detta är:

• Det finns kanske inte tillräckligt blodbildande celler i en navelsträngsblod enhet för patientens storlek.

• Det tar oftast längre tid för celler navelsträngsblod till ympas (börja växa och skapa nya blodkroppar och ett immunförsvar). Fram till celler ympas, är patienten vid en hög risk för infektion.

• Patienter kan inte få backup celler från samma navelsträngsblod enhet. Om en patients transplanterad benmärg eller perifert blod inte ympas eller återfall patienten, kan patienten ha möjlighet att få en andra donation från samma vuxen donator. Efter en navelsträngsblod transplantation, är detta alternativ inte tillgängligt. Dock kan läkarna kunna använda en annan enhet navelsträngsblod eller en backup vuxen donator istället.

• navelsträngsblod är en nyare behandlingsform för transplantation. Läkarna har inte så mycket information om patienters långsiktiga resultat efter transplantationer navelsträngsblod som de gör för benmärg transplantationer.

Navelsträngsblod transplantationer har också alla samma risker som märg och perifert blod transplantationer. Risken för infektion kan vara högre efter en navelsträngsblod transplantation på grund av den längre tid att ympas. Risken för GVHD kan vara lägre, men risken finns fortfarande.

Om du har frågor om huruvida en navelsträngsblod transplantation är rätt för dig, tala med din läkare. Varje patients situation är annorlunda. Din transplantation läkare känner till din situation och kan hjälpa dig att göra val om din behandling.