liv efter kemo-hjälpa kroppen återhämta sig efter kemoterapi

Cytostatika är en behandling som används för att behandla cancer genom att förstöra cancerceller. Den individ som genomgår denna behandling måste genomgå fysisk och emotionell stress.

Den typ av kemoterapi för cancer beror på olika faktorer såsom din allmänna hälsa, typ av cancer och även om cancern har spridit sig till olika delar av kroppen. Den största nackdelen med denna behandling är att det påverkar de friska cellerna tillsammans med cancerceller.

Några av de vanligaste biverkningarna av kemoterapi är infektion, anemi, håravfall, illamående, trötthet, blodpropp problem, vätskeretention, mun, hals problem, effekter på könsorgan och influensaliknande symtom.

Några viktiga riktlinjer som hjälper kroppen återhämta sig efter kemoterapi beskrivs nedan:

* Du bör helt stoppa intaget av alkohol och cigaretter. Dessa skadliga ämnen skulle ha en negativ effekt på din kropp och öka risken för att få annan cancer.

* Du bör gå på regelbundna hälsokontroller som skulle hjälpa läkaren att kontrollera utvecklingen av cytostatikabehandling och även diskutera biverkningar med läkaren. Konsultera en expert eller specialist om du upplever några allvarliga problem, såsom tanken njurfunktion eller minnesförlust.

* Se till att ta en balanserad kost och regelbunden motion. Du bör välja att ta färsk juice av morötter, äpplen eller ingefära regelbundet. Satsa på mjuk mat under kemoterapi. Du bör undvika intag av läsk, konserver, stekt mat och kaffe.

* Du ska ta väl hand om din kropp som hjälper dig att skydda dig från smitta och försvaga immunförsvaret. Undvik att komma i kontakt med en individ som har förkylning eller influensa.

* Satsa på att multi-vitamin i samråd med din läkare.

* För avkoppling från stressen av att genomgå denna behandling, bör du välja medling, eller engagera dig i vissa hobbies såsom sång, spela musik eller fritidsaktiviteter eller spel.

* Ett annat utmärkt alternativ är att gå för en helkroppsmassage eller näringsmässiga terapi. Förutom dessa kan du också välja att gå med i en stödgrupp i ditt område som kommer att hjälpa dig att dela dina känslor. Det kommer att bidra till att minska stress och förbättra ditt immunförsvar vilket i sin tur skulle påskynda återhämtningen.

* För håravfall, kan du välja nya frisyrer och ta väl hand om ditt hår. Du bör använda ett milt schampo två gånger i veckan. Du bör undvika att uträtning av håret och eller använda ett hårfärgningsmedel.

Informationen i detta avsnitt är till stor hjälp eftersom det skulle hjälpa i återhämtningsprocessen efter kemoterapi och förbättra chanserna för kemoterapi överlevnad.