bröstcancer – är dina gener att skylla

För en kvinna är bröstcancer en av de mest fruktade sjukdomar som hon någonsin kan utvecklas. Förekomsten av bröstcancer verkar också vara ganska hög, vad med nästan alla som har någon i familjen med bröstcancer eller åtminstone känna någon med sjukdomen. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor. Det är också den tredje dödligaste cancerformen i världen, precis bakom lungcancer och kolorektal cancer.

Med den mycket uppmärksammade statistiken av en kvinnas risk att utveckla bröstcancer under sin livstid som en av åtta, en alarmerande siffra faktiskt, oro bröstcancer är på uppgång och helt förståeligt.
Men den goda nyheten är att med ökad användning av mer avancerade screening tekniker som mammografi och andra diagnostiska enheter, är tidig upptäckt möjligt nuförtiden. Botfrekvensen verkar också bli bättre.

De genetiska ursprung bröstcancer är en mycket forskat område. Mest ärvt fall av bröstcancer har förknippats med två gener – BRCA1 och BRCA2, som är Breast Cancer Gene 1 och Breast Cancer Gene 2.

Själva funktionen av dessa två gener är att underlätta normal tillväxt bröst cell och för att förhindra eventuella avvikelser. Men när de gener mutera eller innehåller några inneboende avvikelser, ökar de risken för bröstcancer. I själva verket 10% av all bröstcancer beror på onormala generna BRCA1 och BRCA2.

Kvinnor som får bröstcancer och som har onormala BRAC1 eller BRAC2 genen tenderar ofta att ha en familj historia av bröst-eller äggstockscancer. Men kvinnor som inte har någon historia av bröstcancer i familjen också kan utveckla sjukdomen, det finns inga garantier för denna dödliga sjukdom.

Eftersom BRCA1 och BRCA2 gener har identifierats som ökar risken för kvinnor bröstcancer som berörs får genomgå tester för att fastställa om de generna är onormal eller inte.

Cirka 5 till 10 procent av all bröstcancer är ärftlig. Vissa etniska bakgrunder, såsom Central eller östeuropéer och de judiska kvinnorna befinns vara mer benägna att utveckla ärftlig bröstcancer.

De kvinnor som har BRCA1 genetisk mutation har samma chans att överleva som de som inte gör det. Det var tidigare trott att kvinnor som utvecklade bröstcancer som en följd av en muterad BRCA1-genen har det sämsta resultatet och lägre överlevnadschanser. Men nu studier har visat att det inte finns någon signifikant skillnad i dödlighet mellan kvinnor som utvecklade cancer på grund av genetiska mutationer och de som inte hade någon genetisk orsak som helst.