vad du bör veta innan du tar Avandia för diabeties

Avandia är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla typ 2 diabetes mellitus. Det kan användas ensamt eller i kombination med andra diabetes mediciner. Det ökar svar på insulin gjord i kroppen utan att stimulera mer insulinproduktion.

Andra aktiviteter som kost kontroll, viktminskning och motion bör prövas som ett försök att kontrollera diabetes innan med Avandia. Denna medicin fungerar bäst om de kombineras med övningar och rätt kost.

Personer under 18 år bör undvika Avandia. Det finns flera kemiska ingredienser som rosiglitazonmaleat, i Avandia. Någon allergisk mot sådana ämnen bör undvika denna drog.

Din läkare bör göras medveten om din hälsa villkor, innan förskrivning av detta läkemedel. Till exempel, om du har något hjärta störningar eller anamnes på hjärtsvikt, ska du tala med din läkare.

Dessutom, om du har ungdomsdiabetes (typ 1), en historia av diabetisk ketoacidos eller diabetisk ögonsjukdom som kallas makulaödem, ska du göra denna information tillgänglig för din läkare.

Om du har någon form av leverproblem, är ett blodprov rekommenderas. Om du tar några andra diabetes läkemedel såsom Troglitazon se till att din läkare är medveten om detta. Bättre att vara säker än ledsen.

Varje kvinna som är gravid eller försöker bli gravida ska inte ta det. För närvarande finns inga data som indikerar huruvida Avandia är skadligt för foster. Men varför ta den risken. Du bör också undvika att ta detta under amning. Kom ihåg att rådfråga din läkare om val av preventivmedel, eftersom intag av Avandia kan leda till oönskade graviditeter.

Tänk, att Avandia kan reagera med andra läkemedel och ge obehagliga biverkningar. Därför måste du låta din läkare vet om alla läkemedel (receptfria läkemedel, vitaminer eller naturläkemedel kosttillskott) ni tar, för att undvika potentiell risk för biverkningar.

Precis som alla andra läkemedel, kommer Avandia med en lista över möjliga biverkningar. Avandia orsakar vätskeretention och personer med hjärtproblem ökar risken för hjärtsvikt genom att ta denna medicin. Svullnad på grund av vätskeansamling kan förekomma också. Var försiktig, om du märker symtom som svullna vrister eller ben, andfåddhet, snabb viktökning eller överdriven trötthet, utan någon uppenbar anledning, informera din läkare omedelbart.

Hypoglykemi eller lågt blodsocker kan uppstå. Några symptom på detta är, yrsel och skakningar.

Bortsett från vätskeretention, behåller Avandia också extra kroppsfett vilket resulterar i viktökning. Det främjar också ägglossning vilket resulterar i högre chanser att bli gravid. Detta är vanligare hos premenopausala kvinnor.

Lever problem skulle kunna vara en viktig bieffekt. Få ett blodprov göras för att se till att allt är rätt med levern innan du tar Avandia. I själva verket får de kolla upp gjort, under tar Avandia, för att se till att inga problem har dykt upp utan din vetskap. Illamående eller kräkningar, buksmärta, ovanlig trötthet, aptitlöshet, mörk urin, gulfärgning av hud eller gulfärgning av ögonvitorna är några av de vanligaste symtomen på Avandia. Om du märker något av dessa symtom, besök din läkare så snart som möjligt.

Friskrivningsklausul – bör den information som presenteras här inte tolkas som eller ersätta medicinsk rådgivning. Tala med din läkare för mer information om Avandia.