Undrar du om det mullvad är en cancer läsa olika typer av hudcancer att hitta out_

Det finns olika typer av hudcancer. I själva verket finns det tre typer av hudcancer som populärt kallas. Men det finns bara två stora former – de icke melanom och melanom.

Vad är skillnaden mellan de icke melanom och melanom?

Här finns en viktig skillnad: De icke melanom är vanligare och är mindre farligt än melanom.

Låt oss ta reda på om det dödligaste först.

melanom typ

Den cancercell utvecklas i melanocyterna, som är celler som finns mellan epidermis och dermis i huden.

Fler kvinnor diagnosen melanom än män.

Överraskande har den lägsta incidensen men det har det högsta antalet döda bland de olika typerna av hudcancer.

Barn och ungdomar kan också utveckla melanom, men det förekommer oftare bland vuxna.

Det är den dödligaste typen av all hudcancer. Den växer och sprider sig mycket snabbt genom dina lymfkörtlar och din blodomloppet. Den kan också spridas till andra organ i kroppen.

Melanom kan visas som en ny mullvad. Det kan också utvecklas i en mullvad. Det är därför det är nödvändigt att alltid kontrollera din hud för nya mullvadar och för några onormala förändringar i dina födelsemärken. Att ha en hel del av mol är en faktor som bidrar till utvecklingen av melanom.

de icke melanom

De icke melanom är vidare indelade i olika typer. De två vanligaste formerna är basalcellscancer och skivepitelcancer cell.

De andra tre typer av icke melanom hudcancer – T-cell hud lymfom, Kaposis sarkom, och Merkel cell carcinoma – anses sällsynt.

Basaliom utvecklas i den djupaste delen av huden epidermis kallas de basala cellerna.

Det är den vanligaste typen av icke melanom. Den står för 75 till 80 procent av de diagnostiserade fallen hudcancer i USA. Det är ofta diagnostiseras bland människor som är i mitten eller ålderdom.

Det är den mildaste formen mellan de olika typer av hudcancer. Det är den minst dödliga eftersom det växer mycket långsamt och det sällan sprider sig.

Men även med sina mindre skadliga egenskaper, bör basalcellscancer fortfarande behandlas. Om den lämnas obehandlad kan den utvecklas till en djup hudsår. När den gör det, kan det sprida sig djupare in och det kan äta bort friska vävnader som omger den.

Dess mest gynnade områden i tillväxt på huden är de som ständigt utsätts för solljus. Men basaliom kan också börja på din rygg eller dina underben.

Eftersom det sällan sprider sig till ett annat organ i din kropp, det också inte leder till en sekundär cancer skillnad från skivepitelcancer typ. Du kan ha fler än en basalcellscancer i taget och med ett ökar risken att utveckla en annan tumör i basalcellerna.

Skivepitelcancer är en annan av de olika typerna av hudcancer. Det börjar vid skivepitelcancer celler. Det är mer aggressiv än basalcellscancer. Om det sprider sig, kan det leda till en annan typ av cancer.

(Det är tillåtet att skriva ut denna artikel, oredigerad, förutsatt korrekt tillskrivning görs och signaturraden – ovanstående resurs punkt – hålls intakt)