riskfaktorer – pleuramesoteliom

Vad skulle sätta dig in i en högre riskkategori Pleuramesoteliom? Den största risken är asbestexponering, men detta är bara den främsta riskfaktorn. Det finns också andra frågor som kan sätta dig i riskzonen. National Cancer Institute går över några av de primära och sekundära faktorer i dess: riskfaktor och möjliga orsaker, faktablad de är;

asbest

Exponering för asbest är den främsta riskfaktorn för dem som har smittats pleuramesoteliom. Asbest är ett isolerande material som är tillverkat av magnesium-silikat mineralfibrer. Det användes av byggare och entreprenörer i år för sin låga värmeledningsförmåga och motstånd mot smältning och bränning. Eftersom forskare har identifierat fler och fler kopplingar mellan mesoteliom och asbestexponering, är det material som nu används i mindre utsträckning. Innan denna upptäckt många amerikaner har exponering mot detta skadliga ämne.

Miljöstyrelsen

Hundratusentals skolor och byggnader i USA innehåller nu asbest isolering som enligt EPA (US Environmental Protection Agency). Asbestexponering slutar inte där, dock. Asbest finns ofta i skeppsvarv, fabriker, anläggningar järnväg och byggarbetsplatser. Arbetare löper störst risk att utveckla mesoteliom beror på exponering och inkludera de som arbetar i gruvor, fabriker, skeppsvarv, byggarbetsplatser, järnvägar och för isolering tillverkare och gas tillverkare mask. De jobb som oftast drabbas är gruvarbetare, fabriksarbetare, järnvägarbetare, skeppsbyggare och byggnadsarbetare främst de som arbetat med asbest som innehåller isolering. Ibland familjemedlemmar arbetarna skulle få second hand exponering för asbest från damm och fibrer som reser hem på arbetarnas kläder och även blivit utsatta för upphandlande mesoteliom.

strålning

Thoriumdioxide är ett ämne som användes i x-ray tester tidigare har kopplats till pleuramesoteliom. Användningen av Thorotrast (torium koldioxid) har avslutats under många år på grund av denna upptäckt.

zeolit

Vissa mesoteliom problem i Anatoli område i landet Turkiet har varit kopplade till Zeolit, en kiseldioxidbaserad mineral med kemiska egenskaper bara vilja asbest som finns i marken där.

simianvirus 40 (SV40)

Vissa forskare har upptäckt simian virus 40 i mesoteliom celler från människor och har kunnat skapa mesoteliom hos djur med viruset. Förhållandet mellan detta virus och mesoteliom är inte känt, men ytterligare forskning görs för att få klarhet i denna potentiella sambandet.

tobak

Rökning i sig har inte varit knuten till mesoteliom, men rökare som exponeras för asbest har en mycket större chans att få lungcancer så mycket som 50 till 90 procent högre. Forskare har visat att lungcancer är den vanligaste dödsorsaken bland asbest arbetstagare.