prostatacancer, vad är symptomen

Prostatan är körtel under mannens urinblåsa som producerar vätska för sperma. Sjukdomen är sällsynt hos män yngre än 40. Nivåer av ett ämne som kallas prostataspecifikt antigen (PSA) är ofta hög hos män som lider av denna sjukdom. Eftersom PSA-testet blev vanligt, de flesta prostatacancer hittades innan de orsakar symptom.

Spridningen av cancer utanför prostata kan detekteras genom närvaron av prostatacancerceller i områden runt prostatan såsom sädesblåsa, lymfkörtlar i ljumskarna, ändtarmen och ben. När denna sjukdom sprider sig till annan webbplats, såsom ben, är den nya tumören fortfarande vara prostatacancer, inte skelettcancer.

Symtom på prostatacancer kan omfatta
* Ett behov av att kissa ofta, särskilt på natten
* Svårigheter att starta urinering eller håller tillbaka urinen
* Svagt eller avbrutet urinflöde
* Smärta eller brännande urinering
* Svårigheter att ha en erektion
* Smärtsam utlösning
* Blod i urinen eller sperma
* Ofta förekommande smärta eller stelhet i nedre delen av ryggen, höfterna och låren.

Prostatacancer behandling beror ofta på stadium av cancer. Hur snabbt cancern växer och hur olika det är från omgivande vävnad avgör scenen. Behandlingen kan innefatta kirurgi, strålbehandling, kemoterapi eller kontroll av hormoner som påverkar cancer.

Män med en enda första graden, släkting-far, bror eller son-med en historia av prostatacancer är dubbelt så stor risk att utveckla sjukdomen, medan de med två eller flera släktingar är nästan fyra gånger så stor risk att få diagnosen. Risken är ännu större om de berörda familjemedlemmarna diagnostiserades vid en ung ålder. Även sociala och miljömässiga faktorer, särskilt kost och livsstil, kommer sannolikt att ha en effekt också.