medicinsk behandling av HBOC (ärftlig bröst-och äggstockscancer)

Om du har ett positivt resultat för en BRCA mutation, har du en högre än genomsnittet sannolikheten att utveckla bröstcancer eller äggstockscancer. Komma framåt av ärftlig bröst-och äggstockscancer (HBOC) syndrom med en korrekt testning och sjukvård är avgörande för att hjälpa hantera din cancerrisk.

En nyckel till sinnesfrid och fortsatta hälsa är att utveckla en medicinsk förvaltningsplan som hjälper dig att hantera din personliga risk. HBOC testning ger en tidig indikator om möjligheterna att utveckla bröstcancer eller äggstockscancer. Därifrån kan din läkare förvaltningsplan vara tätare kontroller, eftersom dessa cancerformer är mer sannolikt att behandlas framgångsrikt om de fångas på ett tidigt stadium.

Din läkare kommer att guida dig i att fatta beslut för att hantera din cancerrisk. Några av de nuvarande alternativen som finns för att hantera din cancerrisk ökar filmvisningar, förebyggande mediciner och förebyggande operation. Teknik är alltid framåt och fortsätter att hjälpa till att identifiera bättre sätt att upptäcka bröstcancer och äggstockscancer med filmvisningar såsom magnetisk resonanstomografi (MRT). MRI teknik tillåter läkare att upptäcka avvikelser i den mjuka vävnaden i kroppen. Men månatliga bröst själv-examen, årliga kliniska tentor och årliga transvaginalt ultraljud är rutinmässiga sätt som du kan vara proaktiv om att upptäcka bröstcancer och äggstockscancer.

Om du är positivt för en BRCA mutation, förebyggande mediciner finns för att hjälpa minska risken för bröst-och äggstockscancer. En annan vanlig förebyggande åtgärd är att användningen av p-piller, som har visat en 60 procent minskning av riskerna äggstockscancer.

Förebyggande kirurgi kan också vara ett alternativ. En profylaktisk mastektomi kan minska risken att utveckla bröstcancer med mer än 90 procent för kvinnor med BRCA genmutationer. På samma sätt kan en profylaktisk bilateral salping-ooforektomi (borttagande av äggledarna och äggstockarna) minskar risken för äggstockscancer med upp till 96 procent och om det utförs av ålder 40, också samtidigt minska riskerna bröstcancer med upp till 68 procent.