vad som är koloncancer och dess behandling

Kolorektal cancer – allmänt känd som koloncancer eller tarmcancer – är någon cancer som drabbar den sista delen av matsmältningssystemet. Det betyder oftast kolon (tjocktarmen) eller ändtarmen (ändtarmen).
Koloncancer orsakas av onormal tillväxt av celler i slemhinnan i tarmen. Vanligtvis små klumpar som kallas polyper börjar bildas.
Vanligen är dessa klumpar kallas tumörer.

Vad betyder kolorektal?
Kolorektal är ett ord som betyder “tjocktarmen och ändtarmen”. Tjocktarmen och ändtarmen är delar av tarmen (mag-tarmkanalen). Tarmen börjar vid munnen och slutar vid anus. När vi äter eller dricker mat och vätska resa ner i matstrupen (matstrupen) i magen. Magen kannor upp maten och sedan passerar den in i tunntarmen
.
Incidens och dödlighet
Det finns mer än 12.500 nya fall varje år. Risken att bli diagnostiserad med åldern 85 är 1 på 10 för män och 1 i 15 för kvinnor. Mer än 4372 människor dör av kolorektal cancer varje år.

Insatser för att mildra effekterna av kolorektal cancer
Psykisk ohälsa är vanligt hos patienter med alla former av cancer och oftast förblir undetected.42 Diagnos är svårt eftersom symtomen på depression, ångest, effekter av behandlingen, och själva cancern, överlappar varandra. Dessutom skiljer depression från djup sorg och från demoralisering är inte lätt. Kärnfunktioner på depression är: ihållande negativa tankar om sig själv och framtiden, oförmåga att ta glädje av den dagliga verksamheten och en önskan att skada sig själv. Biologiska funktioner såsom sömnlöshet är ofta på grund av själva cancern och dess behandling

riskfaktorer för kolorektal cancer
· Ålder: ju äldre du är, desto mer sannolikt är det att du utvecklar CRC. De flesta av diagnostiserade de är 70 år eller äldre.
· Ärftlighet: du är mer benägna att få CRC om någon i din familj, speciellt din närmaste familj, har diagnostiserats med det.
· Kost: en kost rik på rött kött och lågt i frukter och grönsaker kan öka risken.

Tecken och symptom
Symtomen kan vara:
· Blod (klarröda eller svarta fläckar) eller slem i avföringen (avföring)
· Förändringar i tarm vanor (diarré, förstoppning eller båda) som varar mer än sex veckor
· En känsla av att fortfarande behöva gå på toaletten ens efter att ha tömt tarmarna
· Smärta eller obehag i magtrakten (kolik smärta, kramper, eller ömhet)
· Oförklarlig viktnedgång
· Extrem trötthet (detta kan bero på blödning)
· En klump i magen.

riskfaktorer
Personer med en familjehistoria av kolorektal cancer har en ökad risk att utveckla cancer själva. En familj historia av polyper (se Tumörer i matsmältningssystemet: kolorektala polyper) ökar också risken för kolorektal cancer.

Personer med ulcerös kolit eller Crohns sjukdom löper större risk liksom. Denna risk är relaterad till personens ålder när sjukdomen utvecklas och hur lång tid som personen har haft sjukdomen.

behandling
Cancer i tjocktarmen, när diagnostiseras tidigt och behandlas effektivt, har ett botemedel på nästan 70%. Nya målinriktade terapier och bättre kirurgiska procedurer har förbättrat resultat-och särskilt bidragit postoperativ rehabilitering.