typ 1-diabetes mellitus och möjliga orsaker och symptom

Diabetes är en allvarlig och livslång sjukdom vilket maximal människor blir drabbade. Det är en ämnesomsättningssjukdom som påverkar hur kroppen använder smält mat för tillväxt och energi. Den främsta källan till bränsle i kroppen är glukos. Som vi äter, magsafter bryta ner maten till ett enkelt socker och som är känd som glukos. Typ 1-diabetes mellitus är relaterade till kronisk sjukdom. Det är ett tillstånd där ett organ i buken som kallas bukspottkörteln producerar mycket lite eller inget insulin. Insulin är ett hormon som hjälper kroppen att absorbera och använda glukos och andra näringsämnen från mat, lagra fett och bygga upp protein. I avsaknad av insulin, sjunker nivåerna av blodglukos på att öka och blir högre än normalt.

För typ 1 diabetiker, regelbunden övervakning och behandling med insulin krävs. Justering i livsstil, rätt behandling och egenvård är mycket hjälp för att kontrollera nivåerna av blodsocker. Det minskar också risken för komplikationer som är relaterade till diabetes.

Vanligtvis Typ 1-diabetes börjar i barndomen eller ung vuxen ålder, men det kan utvecklas i något skede och i alla åldrar. Personer med typ 1-diabetes har en överväldigande och skrämmande upplevelse. Det påverkar vårt dagliga liv.

Vanligtvis orsaken till typ 1-diabetes är relaterat med villkoret, när immunförsvaret förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Detta är också känd som autoimmun respons. Vanligtvis typ 1-diabetes utvecklas hos personer med en familjehistoria av typ 1-diabetes. Det kan också utvecklas hos människor utan diabetes i släkten. I båda fall var de människor lider av detta problem som har en eller flera gener som gör dem mottagliga för sjukdomen. Även ibland och i vissa fall typ 1-diabetes kan utlösa den autoimmuna reaktion på grund av miljöfaktorer. Dessa miljöfaktorer kan vara exponering för vissa virus och livsmedel tidigt i livet.

På grundval av symtom och blodprov diagnosen diabetes görs. Några av de viktigaste symptomen på diabetes –

Ett. banta
2. trötthetskänsla
Tre. överdriven törst
4. Att behöva kissa ofta
Fem. dimsyn

Den grundläggande behandling för typ 1-diabetes är det dagliga intaget av insulin injektion. Intag av insulininjektioner måste hanteras och balanseras med korrekt och lämplig mat. För patienter med typ 1-diabetes, är dagliga aktiviteter liksom täta blod tester som krävs för att övervaka blodsockernivån.