livsmedel eller kost för att sänka kolesterolhalten

Ordet “kolesterol” härstammar från flera grekiska ord: “Chole ‘(galla),” stereoanläggningar “(fast) och den kemiska suffixet”-ol “för en alkohol. Det var först identifierades i fast form i gallstenar i 1784, men finns i alla animaliska vävnader och till viss del i anläggningen membran också. Det är inte bara intas utan också syntetiseras av kroppen. Den spelar en viktig roll i många biologiska processer, men är mest känd för sin koppling till hjärt-kärlsjukdom.

Att upprätthålla en hälsosam, välbalanserad kost är den viktigaste faktorn när man försöker sänka kolesterolvärdet. De normala kolesterolnivåer för en vuxen föreslås att vara mellan 140 och 200. Om ditt kolesterol är över 200 det finns flera livsmedel som kan göra underverk för att hjälpa dig att upprätthålla hälsosamma nivåer av kolesterol. Att äta mat som är naturligt rik på fiber är ett bra ställe att börja när man försöker reglera kolesterolnivåer. Havregryn och havrekli är exempel på fiber rik mat för att hjälpa till att sänka det onda kolesterolet.

Ett annat livsmedel som är ansvarig för att sänka LDL är fisk. All fet fisk är rika på omega 3-fetter som är kända för att minska risken för blodproppar, sänka blodtrycket, och lägre kolesterol. Lake öring, sill, makrill, sardiner och lax är några av de bästa fisk att konsumera. Det är bäst att baka eller grilla fisken för att få de mest hälsofördelar. Ett annat sätt att människor sänka kolesterolhalten i blodet är genom konsumtion av vassle protein shakes.

Hela korn bröd, bakverk, havregryn och havrekli ger rätt bulk för att hjälpa dig bli av med onödigt fett och sänka dina dåliga kolesterolvärden. De hjälper dig också gå ner i vikt. Du kan också hålla dåliga kolesterolvärden ner genom att äta regelbundna portioner av frukt och grönsaker. Så lite som 1 till 2g portioner av fiberrika livsmedel dagligen kan hjälpa till att sänka det onda kolesterolet med minst 1%.

Seafood och Omega-3 – Omega-3 fettsyror är i högsta grad saknas i vår moderna kost och har visat sig hjälpa till att sänka “onda” LDL-kolesterolet samtidigt höja “goda” HDL-kolesterol nivåer. Omega-3 finns främst i fisk och skaldjur med lax är en av de bästa källorna. Du kan också hitta den i linfrön och i tillägg form.

Inkludera massor av gröna grönsaker i din kost eftersom de anses mest hälsosamma livsmedel för att sänka kolesterol. Grönsaker innehåller mycket kostfiber, och full av kosten näringsämnen som bidrar till att upprätthålla en persons effektiv ämnesomsättning. Dessa är perfekta kolesterol kämpar mat eftersom de är låga i kalorier-innehåll.

Om du letar efter en bra diet för att kontrollera högt kolesterol, måste du vara helt säker på att den innehåller livsmedel naturligt rika på lösliga fibrer. Livsmedel som havregryn, havrekli, äpplen, päron, och kidneybönor som är utmärkta källor till lösliga fibrer inte bara lägre dåligt kolesterol (low density lipoprotein eller LDL) men också öka nivån av det goda kolesterolet (high density lipoprotein eller HDL).