vad multipel skleros experter säger ..

Inaktivitet hos personer med eller utan MS kan resultera i ett stort antal riskfaktorer för kranskärlssjukdom. Dessutom kan det leda till svaghet i muskler, minskad bentäthet med en ökad risk för frakturer, och ytlig, ineffektiv andning.
När du är stel, utmattad, eller dra ett ben, är det svårt att förstå att stiga upp och flytta. Dessutom var inte alla en sport mutter innan MS kom. Faktum är att ett stort antal av oss är överens med wag som sagt, när jag får lust att träna, jag ligger ner tills det går bort! Men forskning visar att motion kan göra mer än att förbättra den allmänna hälsan. Det kan faktiskt minska MS symtom.

Under de senaste 10 åren att studier har visat exakt hur träning kan hjälpa personer med MS. Forskning visar att motion kan minska trötthet, öka gånghastighet och balans, och bygga uthållighet, styrka och kardiovaskulär hälsa. Den kan också off set depression, ångest, och ilska.

Det finns några särskilda förmåner i MS. Till exempel har en del forskning visat att motion och medicinering tillsammans minska spasticitet mer effektivt än enbart endera behandlingen. De tre stora anledningar att få flytta:

Bättre allmänna hälsa.
Genom att förbättra immunitet och allmänt välbefinnande, motion kan bidra till att skydda människor från sjukdomar såsom hjärt-och kärlsjukdomar.

förbättrad prestanda.
Även för många människor “bättre prestanda” kan betyda en snabbare tid att köra 5K, för personer med MS, kan man också se det som bättre funktion: förbättrad promenader, styrka, och andra färdigheter.

Förbättrad livskvalitet.
Motion är energigivande, så att folk kan njuta av att göra mer. Enkelt uttryckt, kan du göra dagliga aktiviteter lättare,
Ett träningsprogram måste vara anpassad till de möjligheter och begränsningar för individen, och kan behöva justeras när ändringar sker i MS-symptom. En sjukgymnast med erfarenhet av de unika och varierande symtom av MS kan vara till hjälp i att utforma, övervaka och revidera ett välbalanserat träningsprogram. Varje person med MS som inleder ett nytt träningsprogram bör också rådgöra med sin läkare innan du börjar.

Perioder av motion bör noggrant tidsinställda för att undvika de varmare perioder på dagen och förhindra överdriven trötthet. Med några riktlinjer, kan ett bra träningsprogram bidra till att utveckla den maximala potentialen av muskler, ben och andning, och därmed undvika sekundära komplikationer och få fördelarna med god hälsa och välbefinnande.

utövandet tips blad
Kontrollera med din vårdgivare innan du börjar något nytt.
Konsultera en sjukgymnast om vad som är mest effektiv och bäst för dig.
Skapa några personliga incitament belöningar, social tid, kortsiktiga mål, vad som fungerar.

Och undvika dessa fel:
Inte värma upp: Muskler behöver tid för att anpassa sig till nya krav. Börja långsamt och öka intensiteten successivt.
Pushing själv: Öka träningstiden gradvis. Att göra lite varje dag är bättre än en punktering en gång i veckan-så gå för frekvens.
Inte dricka tillräckligt med vatten: Vänta inte tills du är törstig. Håll vatten till hands.
Inte nedkylning efteråt: Plan för vila tid! Om MS symtom (särskilt stickningar, domningar, eller dimsyn) har ökat, kan de vara värme-relaterad. Använd kallt vatten på handlederna, hals och tempel. Och ge dig själv tid att svalna.