mesoteliom – den zonolite produkten problemet

Den asbest mesoteliom länk är en som har diskuterats om och om igen. Den tydliga vetenskapliga konsensus är asbestexponering kan leda till mesoteliom under vissa omständigheter. Zonolite är ett exempel på hur indirekt exponering kan förekomma.

Asbest har utvecklat en viss “gå till” faktor i media. När saker är långsam, kan du alltid göra en pjäs om asbest och hur det leder till fruktansvärda hälsoproblem för någon. De allra flesta av dessa produktioner involvera arbetare som exponerats på arbetsplatsen vara det ett oljeraffinaderi, varv, fabriken eller wherever. Även dessa fall definitivt existerar och är mycket allvarligt, kan du bli utsatt för mycket mindre dramatiska omständigheter. Zonolite är ett perfekt exempel.

Vad är Zonolite? Det är varumärket under vilket de flesta Vermiculite såldes. Vermikulit användes för en mängd syften, men mest som isolering i bostäder och byggnader. Produkten såldes som en “gör det själv” form av isolering av WR Grace. Tanken var att husägare kan köpa produkten och sedan lägga till sin redan befintliga isoleringen i syfte att skapa ett bättre hus kuvert som skulle minska energikostnader.

Detta kan tyckas något överflödigt, men det är inte. Från 1919 till 1990-talet, var den stora majoriteten av vermikulit minerade utanför Libby, Montana. Ja, samma område i gruvor där asbest finns naturligt. Du kan nog gissa var det är på väg. Studier av Vermikulit bryts utanför Libby hittade materialet var den sista med asbest från gruvorna. WR Grace hävdade att det var knappt i produkten, men snabbt sättas ut.

Tyvärr var Zonolite en enorm kommersiell framgång. Den federala regeringen har uppskattat det har använts i över 30 miljoner hushåll. Det återstår i de flesta av dessa hem oupptäckta eftersom “gör det själv” produktens art innebär att det finns några register över där den användes.

Om du funderar på att göra en del arbete hem förbättring, måste du hålla utkik efter Zonolite. Det tenderar att vara brun och ser ut som ett löst grus. Den vanligaste användningen var mellan reglarna som separerade vinden från taket i rummen. Det kan emellertid vara i väggarna också. Om den hittas, försök inte att ta bort det själv. Dammet kan vara dödligt och leda till problem såsom asbestos, lungcancer och mesoteliom.

Asbest är ofta tippad som en arbetsplats problem. Det är, men det finns även i massor av produkter i hemmet, byggnader och även skolor. Om du har någon misstanke helst att Zonolite eller annan asbest lager Produkten användes i ditt hem, kontakta en specialist asbestsanering.