kan du har diabetes och inte ens vet det

Nästan en tredjedel av alla personer med diabetes vet inte att de har det. Symptomen verkar så ofarligt, liksom symtom på bara bli äldre. Den här artikeln går in i de olika typerna av diabetes och några av de vanligaste symtomen på varje för att hjälpa dig att förstå diabetes lite bättre.

I denna artikel kommer vi gå igenom de tre huvudsakliga typer av diabetes. De är typ 1, typ 2, graviditetsdiabetes.

typ 1-diabetes

Denna typ av diabetes har också kallats insulinberoende och immunmedierade diabetes. Det uppstår när kroppen inte kan producera insulin. Immunsystemet angriper insulinproducerande celler i bukspottkörteln. Denna typ av diabetes diagnostiseras vanligen hos barn och unga vuxna, och var tidigare känd som ungdomsdiabetes.

Typ 1-diabetes ökar risken för andra allvarliga komplikationer såsom hjärtsjukdomar, nervskador, blindhet och njurskador.

Några av symtomen är ökad törst, ökad urinering, viktminskning även med ökad aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, och frånvaro av menstruation

typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes är den vanligaste typen som misslyckas med att få diagnosen. Den utvecklas långsamt och orsakar symptom som hudinfektioner, dålig läkning, njurproblem, och synproblem. Det är vanligt att varken dessa komplikationer eller den diabetes diagnostiseras efter år av milda symptom.

Problemet är oftast att folk har inga allvarliga symtom och inte söka vård alls. De tänker bara på de symtom som bara blir äldre. Av denna anledning är det viktigt att få testas regelbundet för diabetes i den vanligaste åldersgruppen (över 40 s). Mindre vanligt en läkare kan behandla andra sjukdomar, utan att inse att testa för diabetes.

graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes inträffar under en kvinnas graviditet. Gravida kvinnor som aldrig haft diabetes innan men har höga blodsockernivåer under graviditeten sägs ha det. Det drabbar 4 procent av alla kvinnor under graviditeten.

Symtom är ökad törst Ökad förlust urinering vikt trots ökad aptit Trötthet Illamående och kräkningar Täta infektioner inklusive de av blåsan, Suddig vagina och hud vision.

Graviditetsdiabetes kan missas under graviditeten. Det börjar oftast med lindriga symtom som ofta kan hänföras till andra saker. Det är viktigt att få testas under graviditeten eftersom högt blodsocker från graviditetsdiabetes kan göra skada på barnet och ibland leda till andra komplikationer.

Även om du inte är gravid, bör du göra det till en prioritet att få testat. Många kvinnor har graviditetsdiabetes och fundera över sina symptom som vanligt under graviditeten. Man vet aldrig, kanske det är, men det är alltid en bra idé att få testat.

Om du har något av symptomen för diabetes, är det viktigt att se din läkare. Även om du tycker det är absolut ingenting. Det är bättre att vara säker än ledsen.