hur man upptäcker bröstcancer – tips från en läkare

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor och den näst vanligaste orsaken till dödsfall i cancer i amerikanska kvinnor. Under 2009 beräknas cirka 194.280 patienter beräknas vara diagnosen invasiv bröstcancer, och 62.280 med carcinoma in situ. Uppskattningsvis 40.610 kommer att dö av denna sjukdom. För en kvinna med genomsnittlig risk, är livslängden förekomsten av bröstcancer var åttonde.

Screening av asymtomatiska kvinnor har ackrediterats för nedgången i dödligheten i bröstcancer. De nuvarande rekommendationerna från American Cancer Society för normal-risk kvinnor är följande: 1) Årlig mammografi med början vid 40 års ålder. Vid vilken ålder screening ska stoppas bör individualiseras genom att beakta de potentiella riskerna och nyttan med screening i samband med allmänna hälsotillståndet och livslängd, och 2) var 3 år klinisk bröst för kvinnor i deras 20-talet och 30-talet, och varje år för kvinnor 40 år och äldre. Bevisen för att motivera mammografi för populationsbaserad screening kommer från både randomiserade och flera icke-randomiserade kliniska prövningar. Åtta randomiserade studier på sammanlagt hundratusentals patienter innefattar sjukförsäkring plan i New York, fyra studier från Sverige, en från Storbritannien, och två från Kanada. Den amerikanska BCDDP (bröstcancerupptäckt Demonstration Project), den största studien av mammografi och klinisk bröst, visade också att screening minskar dödligheten i bröstcancer.

Under det senaste årtiondet, framsteg inom mammografi inkluderar digitala tekniker och datorstödd upptäckt. Film (icke-digitala) mammografi har uppskattats att ha cirka 65 till 80% känslighet vid den önskade specificiteten för 90%. Utredarna från DMIST (Digital Mammographic Imaging Screening Trial) rapporterade att den totala diagnostiska exaktheten av digital och film mammografi är likartad. Men digital mammografi är mer exakt i kvinnor under åldern av 50 år, pre-menopausala eller peri-menopausala kvinnor, och de med röntgen täta bröst. Två år senare, en annan stor studie jämfördes film mammografi med digital mammografi läsas med datorstödd upptäckt programvara. Författarna fann att diagnostisk specificitet signifikant minskar från 90,2% till 87,2% med datorstödd detektering, medan känsligheten inte ändras. Frekvensen av biopsi ökar med 19,7%. Således dyrare teknik inte nödvändigtvis leda till bättre resultat.

Hos kvinnor med hög risk för att utveckla bröstcancer, kan screening innebär också bröstet ultraljud och / eller magnetkamera (magnetisk resonanstomografi). Höga riskfaktorer inkluderar BRCA genbärare, personlig eller stark familjär historia av bröstcancer, tidigare atypi såsom ADH (atypisk duktal hyperplasi) eller LCIS (lobulär cancer in situ), och tidigare bröst bestrålning. Ultraljud kan vara användbar i täta bröst. Screening ultraljud kan leda till biopsi i 2% -4% av kvinnorna, varav carcinoma hittades i 10% -16% av dessa biopsier. ACR Imaging Network rättegång 6666 utvärderar screening ultraljud i högriskområden kvinnor. Bröst MRI har också nyligen använts av läkare i många högriskpatienter. I tidigare rapporter, resulterade MRI i biopsi på 7% -18% av kvinnorna, varav bröstcancer upptäckts i 24% -88% av dessa biopsier. Vi vet inte ännu om ultraljud eller MRI minskar dödligheten i bröstcancer i högriskpopulation, utöver den som uppnås genom screening mammografi. För närvarande är bröst MRI också indicerat hos kvinnor med nyligen diagnostiserad unilateral bröstcancer. En nyare publikation visade att MRI kan upptäcka cancer i kontralaterala bröstet som missas av mammografi och klinisk undersökning i 3,1% av fallen. Känsligheten av kontralaterala bröstet MRI är 91%, specificiteten 88%, och det negativa prediktiva värdet 99%.

Trots den beprövade framgång bröstcancer screening med mammografi, har många forskare i USA noterade en nedgång i dess användning. Den NHIS (National Health Interview Survey) beräkningar från 2005 visar en nedgång i mammografi screening till 66%, från 70% år 2000. Detta kan tyvärr förklara rapporterad minskning i förekomsten av bröstcancer, dvs upptäckten av nya bröstcancer.