en bättre nattsömn kan hjälpa diabetes

Alla vill ha en god natts sömn. När du får det, du vaknar utvilad och har beredskap för att utföra ditt jobb, gör dina sysslor och delta i din favorit fritidsaktiviteter.

Visste du att problem med sömnen kan påverka din HbA1C (hemoglobin HbA1c) och din morgon glukos?

Obstruktiv sömnapné (OSA) är betydligt oupptäckt bland överviktiga personer med typ 2-diabetes, enligt en studie som publiceras i juninumret av Diabetes Care. Studien, som kallas Sömn FRAMÅT, hittade nästan 87% av deltagarna rapporterade symptom på sömnapné, men var aldrig diagnostiseras.

Mer än 30% av dessa patienter hade 16 till 20 andningsuppehåll per timme när de sover, och 22% hade mer än 30 episoder per timme.

“Läkare som har överviktiga patienter med typ 2-diabetes måste vara medvetna om risken för sömnapné, även om inga symtom är närvarande, särskilt i de fall där patienten har en hög BMI (body mass index) eller midjemått,” sade bly författare Gary Foster, PhD, från Temple University i ett pressmeddelande från universitetet.

På grund av fetmaepidemin, är de två problem nära samman och nyligen ett ställningstagande från International Diabetes Federation belyste följande fakta och uppmanade läkare att ifrågasätta sina diabetespatienter så att sömnapné, eller sömn problem, kan diagnostiseras och behandlas.

• Enligt WHO, är över 100 miljoner människor världen över drabbas av sömnapné.

• Ytterligare studier tyder på att OSA drabbar ca 4% av män och 2% av kvinnorna i den allmänna befolkningen, men prevalensen är betydligt högre i den överviktiga befolkningen.

• En person med typ 2-diabetes är två till fyra gånger större risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom (CVD), och 80% av personer med diabetes kommer att dö av det.

• Personer med typ 2-diabetes har en två till fyra gånger högre risk för kranskärlssjukdom än resten av befolkningen, och deras prognos är sämre. Risken för cerebrovaskulära och perifer kärlsjukdom är också betydligt högre.

• Uppskattningar tyder på att upp till 40% av personer med OSA har diabetes, men förekomsten av nya diabetes hos personer med OSA är inte känt.

• Hos personer som har diabetes, kan förekomsten av OSA vara upp till 23%, och förekomsten av någon form av sömn störd andning kan vara så hög som 58%.

Den verkliga betydelsen är dock vad som händer med diabetespatienter vid sömnapné behandlas. Den upprepade stress från den onormal andning har associerats med insulinresistens. Sömnapné kan vara associerad med glukosintolerans oavsett kroppsvikt.

En annan viktig studie från Rush University och University of Illinois i Chicago visade att diabetespatienter med sömnapné behandling resulterade i förbättrad glukoskontroll utan någon förändring i medicinering.

Också i denna studie, är den genomsnittliga 1-timme postmeal glukosvärden signifikant minskade efter behandling. För hela studiepopulationen, minskade medelvärdet efter frukost glukos värde 191-130, minskade efter lunchen glukos nivån 196-138 och efter middagen glukos nivå minskade från 199 till 137. HbA1c visade också en ungefär 10% förbättring.

En god natts sömn kan hjälpa din diabetes. Om du har diabetes, är överviktig och har ett problem med din sömn som snarkning, med alla medel tala med din läkare. Utvärdering och behandling kan vara en viktig del av din diabetesbehandling.

dr. sångaren är chef för sömnstörningar centrum vid broward allmänna vårdcentral, Fort Lauderdale, Florida och broward hälsa Weston, Weston.