meditation – tekniker för att lära

När det gäller att lära meditation, kräver man att lära sig flera viktiga tekniker för att nå framgång och få maximal nytta. Kom ihåg att en effektiv meditation innehåller en hel del tekniker.

De tekniker för meditation varierar från en kultur till andra. Dock är konsten att meditation en. Det är universell. Dessa tekniker har utvecklats för att passa olika personligheter.

Du skulle finna att vissa tekniker kräver koncentration, fokus och uppmärksamhet. Det finns även andra tekniker som är expansiva. “Vipassana” form av meditation är en sådan teknik. Det gör att man kan njuta fritt flöde av tankar i samband med observation.

Här är några av de vanligaste tekniker som används i:

a) Mantra meditation:

Ett mantra kan definieras som en gruppering av olika ljud vibrationer som har en effekt på den fysiska såväl som mentala medvetenheten. Tidigare har dessa ges till en elev med en lärare eller “Guru”. Men i avsaknad av en guru, kan utövaren eller den studerande välja sin egen mantra.

Man måste följa en viktig regel när man väljer ett mantra. Enligt denna regel måste man välja ett mantra som tilltalar sinnet fullt när talat verbalt. När mässande mantra, är kraftiga vibrationer skapas. Dessa sägs riktas till lämpliga “chakran” för att locka vissa gudomliga krafter.

Denna teknik fungerar mot läka fysiska, andliga och psykologiska utövarens kropp. Man måste till fullo njuta av rytmen av mantrat när den skanderade. Det är också nödvändigt att överlämna sig till hela upplevelsen.

b) Stadig blick eller Trataka:

Detta är en enkel men mycket vacker meditationsteknik. Du måste använda en vanlig ljus för denna teknik. En del människor föredrar att använda andra objekt de själva väljer. Du bör ställa in ljuset på en armlängds avstånd. Det bör placeras i nivå med ögonen.

Utför stadigt stirra med ögonen öppna först. Efter ett tag, kan du sluta ögonen och blicka ut på efter bilden av lågan. Detta bör stirrade på ögonbrynet centrum. Flytta inte genom hela praktiken. Nu, koppla dina andetag och förlänga och fördjupa den. Upprepa processen för någon gång.

c) Chakra meditation:

Charka meditation syftar på ett enkelt sätt för noviser att utforska chakran via självhjälp. Detta bidrar till att ge en känsla av uppvaknande i dem försiktigt. Detta sker på ett balanserat integrerat sätt.

Du kan göra det antingen sittande eller liggande. Du måste blunda, justerar din kropp och kläder. Låt din andedräkt slappna av, sakta och sedan fördjupas. Gör inte ett försök att kontrollera den. När du är fast ner, börja med Ujjayi pranayam och göra det för någon gång.

Ta medvetenhet mot spinal kanalen. Gör det för några minuter. Ascend med inandning och ner med utandning. Försök att hitta chakran inom den kanalen. Placera inte den exakta platsen. Bara fokusera på allmänt område. Känn placeringen av dessa chakran och upprepa sitt namn mentalt när du passerar genom den.

Du måste mentalt upprepa från Mooldhara till Ajna och sedan vända på ordningen. Före efterbehandling, släppa andetag ljud och sedan namn. Nu, ramsan mantra ‘Om’ i ungefär tre gånger.