veta mer om läkemedel mot diabetes

Vad är anti-diabetiska läkemedel?

I lekman termer, antidiabetiska läkemedel är ansvariga för att minska mängden av socker i blodet. Oftast används de för att behandla graviditetsdiabetes, typ 1 och typ 2 diabetes mellitus.

Anti-diabetiska läkemedel kommer i många former. Naturläkemedel och olika typer av alternativa läkemedel ofta används som läkemedel för behandling av diabetes.
Hur fungerar de?

Typiskt antidiabetiska läkemedel fungerar på följande sätt:

• Genom att öka insulinnivån i kroppen
• Genom att öka kroppens känslighet för insulin
• Genom att minska glukos absorption i tarmen

Typer av anti-diabetiska läkemedel

Insulin: Det är ett hormon som produceras i bukspottkörteln. Det används av kroppen för att reglera blodsockernivån. Det ges till personer med typ 1-diabetes, eftersom deras kroppar inte producerar insulin.

Upptäckten av insulinbehandling var en milstolpe i behandlingen av diabetes. Idag har vi massor av former av insulin som finns på marknaden.
Sulfonylurea: Denna typ av läkemedel sänker blodsockernivån genom att påverka kroppen att frigöra lagrat insulin. Typiskt för dessa inte ordineras till patienter med graviditetsdiabetes eller typ 1-diabetes.

Det finns många läkemedel i denna kategori, vilket kan ges som sådana eller i kombination med andra droger.

Metformin: Detta är en drog i biguaniden klass som arbetar för att öka insulinkänsligheten. Det minskar också glukosproduktion i levern. Metformin är det mest använda medlet för typ 2-diabetes hos barn och tonåringar, och, till skillnad från andra anti-diabetiska läkemedel tenderar att inte orsaka viktökning. Metformin är speciellt väl lämpad för kvinnor med graviditetsdiabetes.

Alfaglykosidashämmare: Dessa fungerar i tunntarmen genom att hämma en mag enzym som kallas alfa-glukosidas. De har obehagliga biverkningar som gasbildning och uppblåsthet, men akarbos har visat sig ge signifikanta kardiovaskulära fördelar.

Biverkningar av diabetesläkemedel

Några av de biverkningar av att ta diabetesläkemedel är huvudvärk, magbesvär, illamående, diarré och kräkningar. Om du utvecklar kliande hud, mörk urin, feber, halsont, svullna händer eller fötter, ovanliga blödningar, då måste du informera din läkare.

Anti-diabetiska läkemedel är kända för att orsaka lågt blodsocker. Symptomen inkluderar frossa, kallsvett, skakningar, snabba hjärtslag, svaghet, huvudvärk och svimning. Om du upplever dessa symtom, nå ut till en snabb dos av socker, såsom bord socker, apelsinjuice, honung, etc.