vad du måste veta om diabetes att få enkel kontroll – och undvika de smärtsamma komplikationer

Vad är diabetes?

Diabetes är en av de största epidemier sveper över världen. Fram till år 2020 kommer det att finnas över 280 miljoner diabetiker i världen. Indien och USA är de länder som har högst antal diabetiker. Diabetes är en livsstil sjukdom som orsakas av överdrivet intag av kalorier och en lat eller stillasittande livsstil (en livsstil utan mycket övning).

Diabetes uppstår när kroppen inte kan använda glukos som erhålls från din måltid, framgångsrikt. Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln (ett organ som ligger bakom magsäcken).
Det finns celler i bukspottkörteln som kallas betaceller som producerar insulin. Insulin gör att dina celler för att transportera glukos från blodet in i dina celler. Varje cell i kroppen behöver glukos för att göra energi som används av cellen för att utföra sin funktion.

När bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin, eller cellerna inte kan använda insulin effektivt (ett tillstånd som kallas insulinresistens), kan glukos inte effektivt transporteras in i cellerna. Denna ihållande höga blodsocker under veckor och månader är det som ger symptom på diabetes.

Kost, motion och livsstil spelar en mycket viktig roll i hanteringen av diabetes.

typer av diabetes

Det finns 2 huvudsakliga typer av diabetes – var orsakad av en annan mekanism. Typ 1-diabetes uppstår i barndomen eller tonåren och är på grund av fel i betacellerna i bukspottkörteln att göra insulin. Denna typ av diabetes kräver insulin ersättare några gånger dagligen – det är livräddande. Den person med typ 1-diabetes måste vara på insulin för livet.

Typ 2 Diabetes uppstår när det finns en överbelastning av glukos Kommer in i kroppen. Detta är vanligtvis från överätande livsmedel som frisätter glukos i blodd strömmen snabbt (högt glykemiskt index livsmedel). Den typ av livsmedel som orsakar och förvärrar diabetes är främst kolhydrater eller stärkelse. Övervikt, inte motionera och äta stora mängder stärkelserik eller kolhydrater rika livsmedel kan orsaka och förvärra diabetes.

Det finns en genetisk mönster som går i vissa familjer som predisponerar dig att utveckla diabetes. Men det är din livsstil och val av livsmedel som medför på diabetes tidigare.

Det finns en 3: e typ av diabetes som beror på immunsystemet förstör betacellerna i bukspottkörteln. Detta är en autoimmun typ av diabetes och måste hanteras med insulin.

diabetesbehandling

Den 1: a steget i att hantera din diabetes lätt att veta vilken typ av diabetes du har. Typ 1-diabetes behöver insulin om du ska överleva. Din läkare kommer att guida dig om hur många enheter insulin som du behöver för att ta och hur
ofta. Insulin ges som en injektion, vanligen i bukväggen eller låret. Kost och motion är avgörande i typ 1-diabetes.

Om du har typ 2-diabetes, ett lågt GI (glykemiskt index) kost är viktigt. Två typer av läkemedel finns tillgängliga som kan tas oralt, om din läkare rekommenderar dem. Den första klassen av läkemedel (Metformin) förbättrar insulin
motstånd i dina celler. Överdriven fett som samlats runt organen i buken är en av de största orsakerna till insulinresistens och din diabetes inte förbättras.

Den andra klassen av läkemedel (sulfonureider) bidrar till att öka utsöndringen av insulin från bukspottkörteln. Ibland både droger behövs i vissa diabetiker. Din läkare kommer att veta när man ska lägga till denna andra klass av läkemedel.

När du blir äldre, förlorar du mer betaceller i bukspottkörteln (apoptos eller naturlig celldöd med åldrande). Den orala läkemedelsbehandling kan nu inte vara tillräckligt och insulin kan behöva startas. Du ska inte vara rädd för att starta
insulinbehandling, eftersom det kan förbättra din kontroll över diabetes.

behovet av att få bättre kontroll över dina blodsockernivåer

När blodsockret är fortsatt höga i diabetes, beter den överdrivna blodglukos som ett toxin och börjar att skada innerfoder (endotel) i de arteriella blodkärlen bildar plack och en
blockering till syret bearing cirkulationen. Vävnaden i slutet organ som dessa blodkärl levererar blivit berövas syre och degenererade och funktionsfel. Slutet organ som är mest drabbade av diabetes genom denna
Processen är njurarna, hjärtat, ögonen, hjärnan, nerver i kroppen och fötterna.

När dessa organ skadas av syrebrist på grund av blockering av de små blodkärlen som följd av okontrollerad diabetes, allvarliga komplikationer uppstår. Du vill undvika dessa allvarliga och livshotande
komplikationer genom att lära dig att enkelt kontrollera din blodsockernivå.

Var medveten om att intensiv stress oavsett orsak kan orsaka din blodsockernivå att gå över styr. Infectionsanywhere i kroppen kan orsaka diabetes att snabbt tappa kontrollen. En ofta missat infektion som kan
vara orsakar din stackars diabetes kontroll kan vara en tand eller tuggummi infektion.

Du måste vara medveten om att ditt blodsocker kan gå väldigt lågt (hypoglykemi) – detta händer ofta i typ 1-diabetes, men kan ibland hända i typ 2-diabetes. En utom kontroll diabetes oftast innebär att du blodsocker
nivån är mycket hög (hyperglykemi).

vet de livsmedel som orsakar din diabetes att gå över styr

Överdrivet intag av kolhydrater är den främsta orsaken till dålig kontroll av diabetes. Kolhydrater är stärkelse som bröd, ris, potatis, pasta, flingor, kex, pumpa, squash och butternut. Öl är mycket hög i kolhydrater.

Mat rik på glukos, t.ex. drycker med höga halter av socker (läsk), fruktjuice, kokta morötter och rödbetor kan också orsaka blodsockret att gå upp snabbt.

okunnighet är den största anledningen till varför diabetiker inte lyckas kontrollera sitt blodsocker

För att få enkel kontroll över din diabetes måste du investera lite tid i att förstå de olika aspekterna av vad och varför man måste göra vissa saker i din livsstil, kost och motion. Bara att veta vad man ska göra i hanteringen av din
diabetes, med hjälp av din läkare, kan lätt ta med din diabetes under kontroll.