några fakta om leukemi behandlingsalternativ

Leukemi har två huvudtyper: akuta och kroniska. I vad gäller akut leukemi, det finns två former: om leukemi innebär lymfocyter, har vi att göra med akut lymfatisk leukemi, och om det innebär myeloida celler, kallas akut myeloisk leukemi. Beroende på den speciella cellen som har blivit elakartad, kan det finnas många olika typer av akut lymfatisk leukemi och akut myeloisk leukemia.It sågs att kronisk leukemi drabbar främst de myeloida celler i benmärgen. Detta kallas kronisk myeloisk leukemi, och finns mest hos vuxna, men barn och tonåringar kan utveckla det too.We måste nämna att det finns en sjukdom i benmärgen som kallas myelodysplastiskt syndrom. Ofta kallas en pre-leukemi syndrom eftersom patienter med det har en signifikant ökad risk att utveckla leukemi, är detta syndrom ofta förknippas med lågt antal blodkroppar och ökade krav för transfusioner.

Allogen benmärgstransplantation stamcellstransplantation används för att behandla en rad olika barndom leukemier eller cancer och myelodysplastiskt syndrom som involverar cellerna i benmärgen. I denna transplantation, är det används en annan persons benmärgsceller att återställa benmärg efter högdos kemoterapi och therapy.As strålning en fördel med en allogen transplantation över en autolog transplantation kan vi nämna “graft-versus-leukemi effekten”. Givarens friska benmärgen dödar kvarvarande leukemiceller, och på så sätt minskar patientens chans att relapse.As En nackdel med en allogen benmärgstransplantation stamcellstransplantation kan vi nämna risken för transplantat-mot-värd-sjukdom. Detta händer när den andra personens benmärg angriper mottagarens kropp. På detta sätt uppträder en sjukdom som påverkar hud, lever och många andra organ. I detta fall är behandling med immunosuppressiva läkemedel behövs.

När en matchad donator är tillgänglig, kan det utföras transplantation för högrisk-leukemi patienter i första remission. I mycket högriskpatienter, liksom de med leukemi som misslyckas med att uppnå första remission med kemoterapi, kan det göras en obesläktad donator transplantation så snart remission uppnås. Som stödberättigande kan nämnas barn med leukemi, barn med hög risk lymfatisk leukemi och barn med akut myeloisk leukemi. Även barn med myelodysplastiskt syndrom är berättigade till transplantation så snart diagnosen är etablerad.

Många barn med akuta leukemier vars leukemi har återfall kan ha benmärgstransplantation stamcellstransplantation. Transplantation kan vara från närstående givare som bröder, systrar, föräldrar och ibland mer avlägsna släktingar som kusiner och grandparents.Also, kan transplantation vara från matchade obesläktade donatorer, inklusive navelsträngen blood.In vad gäller barn med kronisk myeloisk leukemi som inte kan vara tas i fullständig remission med droger, bör de genomgår en transplantation så tidigt som möjligt under loppet av sjukdomen.