leukemi och dess typer

Leukemi är en form av cancer som uppstår i nivå med ryggmärgen. Inuti ryggmärgen finns en typ av omogna blodceller som kallas stamceller. Dessa celler har en neutral ursprungligt skick och senare utvecklas till olika typer av blodkroppar (vita blodkroppar, röda blodkroppar och blodplättar). Leukemi stör i den normala processen för cellmognad, vilket leder till en ansamling av delvis utvecklade blodkroppar i benmärgen, blodet och senare i kroppsorgan.

De direkta leukemi Orsakerna är fortfarande okänd. I dagsläget är den medicinska vetenskapen inte kunnat fastställa de specifika leukemi orsaker. Däremot har ett starkt samband mellan vissa genetiska faktorer och utvecklingen av sjukdomen har uppenbarats. Leukemi förekommer i bakgrunden av genetiska fel som orsakar överproduktion av ofullständiga, delvis mognat blodkroppar. Dessutom har leukemi en ärftlig karaktär, vilket gör att överföringen av genetiska anlag för sjukdomen från en generation till en annan.

Kronisk leukemi orsakar också allvarliga försämringar på cellnivå, utlöser en överproduktion av onormala celler. Men till skillnad från akut leukemi, kroniska former av sjukdomen kan de drabbade cellerna att nå mer avancerade stadier av utveckling. Sålunda har kronisk leukemi en långsammare progression.

Den vanligaste typen av leukemi bland barn i åldrarna 3-15 är akut lymfatisk leukemi. På grund av det faktum att akut lymfatisk leukemi främst drabbar barn, är det kallas barnleukemi. Barnleukemi drabbar sällan barn yngre än 3 eller med åldrar över 15. Trots att modern medicin inte innehar ett botemedel för barnleukemi, kan de medicinska behandlingar och terapier som finns idag bromsa utvecklingen av sjukdomen och i vissa fall kan de även övervinna leukemi helt.

I fallet med akuta former av leukemi, de abnorma cellerna kommer från tidiga, omogna celler. Sådana former av sjukdomen har en mycket snabb hastighet av utveckling, på grund av det faktum att normala stamceller tenderar att föröka sig ofta. Leukemiceller brukar inte dela snabbare och oftare än normala stamceller, de helt enkelt inte stoppa deras process för uppdelning när de borde. Ibland antalet vita blodkroppar är mycket höga, medan de i andra fall kan vara normal eller låg.

Tecken på akut leukemi kan innefatta, hög feber, onormala blödningar, blåmärken och långvarig menstruation. Ibland symtomen är mer gradvis med låggradig feber, svaghet, frossa, återkommande infektioner eller trötthet, som varar i dagar eller månader innan synliga symptom uppstår.

typer av leukemi:

Akut myeloisk leukemi (AML) är vanligast hos vuxna och orsakar den snabba utvecklingen av omogna vita blodkroppar i benmärgen utträngning normala celler och sprida dessa utan fungerande celler i hela kroppen. Detta stör i vanligt arbete normala blodceller.

Akut lymfatisk leukemi (ALL) är vanligast bland barn under femton års ålder. I detta leukemi den snabba multipliceras maligna omogna vita blodkroppar tränger ut normala vita blodkroppar. Denna typ av leukemi svarar bra på behandling om den diagnostiseras i tid.