När kardiologen säger du har hjärtsjukdom – del-2

Så angiogram var i min omedelbara framtiden. Jag berättade detta är en säker och relativt smärtfri förfarande och inte oroa dig. Det fanns massor av saker att oroa sig dock. De vill inte att skjuta en kamera upp genom min kropp och i mitt hjärta på grund av någon anledning. Ändå är en angiogram ett öppenvården förfarandet där kardiologen öppnar en artär i benet och fungerar en kamera i artärerna hjärtmuskeln. Det låter mycket värre än det är, men fördelen är att du vet exakt vilken status ditt hjärta och artärer är vid denna tidpunkt. Så jag är redo!

Åtminstone här kommer äntligen svara på hur allvarligt ett problem, om någon, jag verkligen haft. Kardiologen dock måste ha varit orolig för att han planerat angiogramen 4 dagar senare.

På dagen för detta äventyr, jag kollade in Cardiology centrum vid ett lokalt sjukhus och beredda att genomgå angiografi. En IV infördes och jag var redo att gå. Väl i angiogram teater, jag fick lugnande medel som även höll mig medvetet, det fanns ingen smärta, inte heller gjorde jag hör alla som arbetar när de skickas via mig att kolla på problemet. När sjuksköterskor och tekniker talade direkt till mig i ett tillräckligt högt röst dock, kunde jag svara.

Det är bra med en angiografi är att om blockeringar hittas, kan kardiologen brukar placera metal stent eller rörliknande enheter i artärerna att upprätthålla blodflödet vid behov. Detta är långt ifrån det öppet hjärta, knäcka bröstet typ av operation som skulle ha krävts för bara några år sedan. Efter ungefär en timme, sänkte läkaren uppenbarligen dos av lugnande medel som jag minns honom som ger mig en status på min kondition.

domen!
Den dåliga nyheten var att jag hade kalkavlagringar på insidan av mina artärer. Det var vad de hade sett med de andra testen. Den goda nyheten var dock att mina artärer eller rör var helt slät på insidan och ansågs mycket stort. Stora rör med en tunn jämn beläggning av kalcium motsvarade ett potentiellt problem bara.

Att vara en stor person från en familj av stora människor i många generationer, gjorde att mina artärer ansågs “big” förvånar mig inte. Jag kan inte bevisa det, men måste tänka att de vitaminer och mineraler Jag har tagit mer än ett decennium har skyddat mig från att utveckla en livshotande hjärtsjukdom vid denna punkt i mitt liv. Kardiologen fortsatte dock att vara oroliga för långsiktig överlevnadsförmåga tanke på de höga kalcium poängen från de blodprover.

Där vi går härifrån!
Så det är förändringar i livsstil för mig. Jag har gått från en relativt stillasittande person till någon som rider en motionscykel nästan 7 miles per dag, varje dag. Jag fortsätter även nu på doktorbeställningar, att ta en vuxen aspirin dagligen och har ändrat mina matvanor. Det är en process så det finns några bra dagar och en del sämre, men jag är nu känslig för hur mycket och vad jag äter. Trots min dåliga kolesterolet är kl 90 (något under 110 anses vara bra) kardiologen har ordinerats statiner för att sänka det onda kolesterolet ännu mer. Återigen kan jag inte bevisa det, men jag tror att statiner snart kommer att vara en viktig del av att leva ett långt och friskt liv.

Så det är min historia. Motion och en aspirin om dagen för att tunna ut blodet. Statiner att sänka det onda kolesterolet ännu mer och dagliga vitaminer bara för att jag har gjort så bra med dem fram till denna punkt. Med lite tur kommer jag leva länge utan att behöva ta itu med de försvagande effekterna av allvarlig hjärtsjukdom.