melanom och icke-melanom hudcancer, skivepitelcancer, basalcellscancer

Hudcancer är generellt delas in i två huvudkategorier, melanom och icke-melanom. Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. Den nonmelanoma gruppen omfattar alla andra hudcancer. De två vanligaste formerna av icke-melanom hudcancer, skivepitelcancer och basalcellscancer, namnges för skivepitelcancer eller basala celler som bli cancerogena.

Det översta lagret av huden, överhuden, består av basal och skivepitelcancer celler. Ytan av huden är tillverkad av runda, plana skivepitelcancer celler, och under dessa är de basala cellerna. Hårsäckar och svettkörtlar är i dermis under epidermis.

Behandling av basal eller skivepitelcancer är oftast mycket framgångsrikt utan biverkningar om det upptäcks tidigt nog. Eftersom symtomen först visas på huden, är upptäckt av hudcancer i dess tidigaste utvecklingsstadium möjligt om du känner igen det. Dessa vanliga cancerformer kan opereras bort om de inte har avancerat, vilket gör aggressiv terapi onödigt. Faran är inte att känna igen symtomen och inte gå till en läkare, eller upphandlande hudcancer på en plats du normalt inte skulle se det och misslyckas med att hitta den innan den sprider sig. För att undvika detta bör du göra regelbundna hud själv-undersökningar, kontroll av eventuella symptom hudcancer. Om du hittar en liten knöl, utslag eller sår som inte läker, bör du fråga din läkare om det kan vara hudcancer.

Melanom är uppkallad efter melanocyten celler som ger pigment på huden och kan bli cancerogena. Dessa celler är placerade mellan dermis och epidermis, och kan bilda godartade utväxter som kallas nevi eller mullvadar. Detta inträffar när melanocyten cellerna reproducera för fort eller inte dö, och ackumuleras till ofarliga utväxter som inte spridit sig som cancer gör. De flesta människor har mellan 10 och 40 mol hela sin hud, men med ett betydligt högre antal nevi är en riskfaktor för malignt melanom, som är att ha dysplastiska eller oregelbundet formade, nevi. Om nya mullvadar formulär, eller om ändringar sker i befintliga födelsemärken, särskilt dysplastiska nevi, bör du se en läkare, eftersom detta kan vara ett symtom på melanom. Titta efter eventuella förändringar i huden som omger en mullvad, eller i storlek, form eller färg mullvad.

Generellt, om du har en hud anomali som kan vara hudcancer, kommer din läkare att utföra en biopsi. Om möjligt tumören kan enkelt avlägsnas, kommer läkaren att ta bort den helt och testa den för cancer. Ingen ytterligare behandling kan vara nödvändig, om cancern har fortskridit, kan du behöva utvärtes strålning eller kemoterapi, kirurgiskt avlägsnande av lokala lymfkörtlar, eller mer aggressiv behandling om cancern har spridit. Om den inte behandlas, kan vandrande cancerceller hudceller resa genom kroppen och skapa ytterligare tumörer i andra organ eller system.

Varje form av hudcancer, skivepitelcancer eller basalcellscancer, eller melanom, bör behandlas så snart som det upptäcks för att förhindra metastaser.