hur man kontrollerar diabetes tre vanliga misstag som gör att du inte

Hur man kontrollera diabetes: det är rätt sätt och en hel del fel sätt. Diabetes är som en grym jack-in-the-box. Du måste alltid hålla det under kontroll. Om du inte gör det, jack-in-the-box kommer att fjädra ut och göra dåliga saker till dig.

Att hålla diabetes i rutan är inte lätt. Speciellt dag in och dag ut, titta på vad du äter, testa dina glukosnivåer, ta din medicin, och alla andra saker du måste göra för att hålla allt under kontroll.

De flesta diabetiker använder en metod för diabetes kontroll som antingen inte fungerar mycket bra eller är väldigt svårt att leva med dag ut och dag in. Kanske du är en av dem.

Check it out: Har en av dessa beskriva dig?

Den “snapshot”-metoden.

Du behandlar den omedelbara situationen och generalisera resten. Du testar ditt blodsocker från tid till tid, särskilt om du “känner funny”. Om behandlingen är för hög, kan du ta ett skott av insulin (om du använder insulin) eller du kanske dricka flera glas vatten eller prova något annat för att få ner det. Om behandlingen är för lågt, kanske du äter en bit godis eller ens “gris” tills du känner dig bättre.

Detta är en mycket farlig och alltför vanligt sätt att hantera diabetes. Den jack-in-the-box är alltid hoppar ut. Istället för att verkligen kontrollera din diabetes och hålla den nere, du oftare bara försöker få det tillbaka i rutan. Det fungerar inte.

Den “shotgun”-metoden.

Även detta är mycket vanligt. Du vet att du måste titta på vad du äter, hålla blodsockret nere, ta din medicin och se din läkare regelbundet. Du slår på dem alla, men din energi och fokus är utspridda och sprids. Utan ett system som passar med din dagliga livsstil, kan ett område vara väl förvaltade, men en annan del av behandlingen kan bli lidande.

Du kan även göra bra i allmänhet. Men alltför ofta du bara sätta komplikationer (som påverkar hjärtat, njurar, ögon, händer och fötter) lite längre ner på gatan. Och du känner inte så bra som du kanske om du hade bättre förvaltade diabetes kontroll. Du känner fortfarande trött, ändå spenderar för mycket tid och pengar på extra läkarbesök och mediciner som kanske inte är nödvändig.

Den “Band-Aid” tillvägagångssätt.

Detta är ännu ett sätt av många typ 2 diabetiker som använder insulin. Det är nog den värsta av dem alla. Du äter precis vad du vill och “täcka det” med lite extra insulin. Mycket dåligt.

Du är förmodligen skärpa greppet att insulinresistens redan har på dig. Du ökar risken för komplikationer varje dag, samt öka risken för hjärtinfarkt eller stroke. Gör inte det.

Så vad är rätt sätt att kontrollera diabetes?

Jag är den första att erkänna att det finns någon enda rätt sätt. Men rätt sätt är betydligt färre än de felaktiga sätten som används av för många diabetiker. Alla sätt som fungerar, och fungerar varje dag, och fungerar med din livsstil, är rätt väg för dig. Låt mig föreslå tre delar hur man kontrollera diabetes på rätt sätt:

1 – Information som är solid och up-to-date.

Det finns inget substitut för att veta vad man ska göra, när och hur man gör det. Det innebär att du bör läsa böcker och tidskrifter, Internet artiklar (men inte vara kräsna med vad du läser på Internet. Kontrollera att det comports med andra mer fasta informationskällor). Och som alltid, innan införliva några större förändringar i din behandling för diabetes, kontrollera med din läkare.

2 – Rätt attityd.

Diabetes är en självförvaltande sjukdom. Det är upp till dig att kontrollera det, och ingen annan. Så oavsett hur bra din information, oavsett vilken behandling för diabetes du har tillgängliga, måste du ha attityd och motivation att omsätta den i handling varje dag.

Vissa dagar du inte känner för att testa ditt blodsocker eller tränar. Du känns som gungade din kost ut genom fönstret och smaska ??på tårta och glass. Eller du bara deprimerad med det hela. Och din diabetes går utom kontroll.

Hur trycker du igenom det? Du måste utveckla och vårda rätt attityd, som inte baseras på känslor utan på övertygelse och beslutsamhet. Rätt attityd inbegriper beslutsamhet att oavsett hur du känner – bra, dåliga eller likgiltiga – du fortfarande kommer att göra vad du måste göra för att hålla din diabetes under kontroll.

3 – Ett system som sätter ihop allt och gör det arbetet.

Du måste sätta både information och attityd ihop till ett system. Organisation, prioritering, målformulering, och så vidare. Det är ramarna eller strukturen för hela din diabetes behandlingsplan. När allt är uppbyggt och organiserat så att den passar in i ditt liv som du lever det, fungerar detta bättre än oorganiserade, hit eller miss tillvägagångssätt.

Nu bestämmer själv: ingen mer gång-i-ett-tag eller när-du-känner-like it “ögonblicksbild” metoden, eller spridda eller skingras tid och energi “shotgun”-strategin, eller patchwork “Band-Aid” synsätt som inte fungerar. Sätt ihop en plan för information, rätt attityd, och ett system för att få det att fungera – idag!