hantera mesoteliom diagnos och finna hopp med kliniska prövningar

Att handskas med en mesoteliom eller lungcancer diagnos är en av de svåraste sakerna man kan tänka sig. Inte bara en har att brottas med sin egen dödlighet och få sina angelägenheter i ordning, har de också att hjälpa familjemedlemmar och nära och kära klara med nyheten. Familjemedlemmar känner sig ofta hjälplösa eftersom de tror att det finns inget de kan göra för att hjälpa. En sak vi alla kan göra för att hjälpa är att försöka öka medvetenheten om vetenskapen bakom att försöka hitta ett botemedel. Antalet studier och kliniska prövningar på mesoteliom är snabbt växande. En intressant studie heter “Plasma lipidperoxider bland arbetare som exponeras för kvarts eller asbest damm.” Av Kamal AA, Gomaa A, EL Khafif M, Hammad AS. – Environ Res. 1989 Aug; 49 (2) :173-80. – Institutionen för samhällsmedicin, Miljö-och yrkesmedicin, Ein Shams University, Kairo, Egypten.

Här är ett utdrag: “Plasma malondialdehyd (MDA) (en indikator på lipidperoxidering) bestämdes i stickprover av arbetstagare (åldern 25-60 år) som exponeras för kvartsdamm (n = 31, genomsnittlig exponeringstid 21,3 + / – 8,3 år) eller asbestdamm (n = 59, genomsnittlig exponeringstid 15,6 + / – 4,5 år) och 52 åldersmatchade friska manliga kontroller. MDA nivåer av båda exponerade grupperna var signifikant högre än den för kontrollerna och var signifikant högre bland arbetare som exponeras för asbest än bland dem som utsätts för kvarts damm. Varken ålder eller rökning var relaterad till MDA nivåer bland både kontroller och utsatta arbetstagare, i den senare gruppen MDA inte var signifikant korrelerad med exponeringstiden. Mean MDA nivåer av exponerade arbetare med röntgenologiska tecken på lungfibros eller pleura förtjockning och de utan sådana tecken var inte signifikant, utom när det gäller asbest-exponerade arbetare där det var betydligt mindre än de utan sådana tecken. Skillnader mellan genomsnittliga löptider av damm exponering med röntgen tecken på lungfibros och de utan sådana tecken var statistiskt signifikant. Resultaten tyder eventuellt med deltagande av lipidperoxidation på exponering för kvarts eller asbest damm i människor och eventuell utveckling av antioxidant mekanism (er) om långvarig damm exponering och stöder uppfattningen att utvecklingen av dammlunga beror på känslighet faktor (er). ”

En andra studie värt att titta på heter, “Surface laddning och asbest toxicitet” genom

WG LIGHT & ET WEI – Nature 265, 537-539 (10 februari 1977), doi: 10.1038/265537a0 – Institutionen för medicinsk och miljöhälsa Sciences, School of Public Health, University of California, Berkeley, Kalifornien 94720.

Här är ett utdrag: “Asbest är en seriös yrkes-och miljöfara på grund av dess fibrogena och cancerframkallande åtgärder på lungan. Asbestfibrer existera i olika fysikaliska former, vilka alla är toxiska. Det är inte känt, men som formen är den mest farliga eller vilken fiber egenskapen är det viktigaste för att inducera de toxiska effekterna. Det är därför viktigt att undersöka förhållandet mellan organisationen av fibrerna och deras biologiska aktivitet. Vi har undersökt förhållandet mellan ytladdning och den hemolytiska aktiviteten (förmåga att brista erytrocytmembranet) av asbest. Vi rapporterar här att olika former av asbest kan aktiveras eller inaktiveras av ändringar ytladdningsegenskaperna. ”

Om du hittat någon av dessa utdrag intressant, läs studierna i sin helhet och uppmana andra att göra det också.